SHARE

Životna priča bratunačkog anđela, širokim narodnim masama poznatijem pod nazivom – dete sa krilima, svakako može da se smatra najtužnijom životnom storijom jednog malog bića prepunog razumevanja i humanosti prema svim dobrim ljudima. Međutim, malog Jovana ovaj njegov kratki život nimalo nije mazio.

RETROSPEKTIVA

OBLEĆALO PETROVARADINSKU TVRĐAVU: Dete sa krilima
OBLEĆALO PETROVARADINSKU TVRĐAVU: Dete sa krilima
Podsetimo se da je dete sa krilima rođeno u bolnici Bratuncu, pa je potom zbrinuto u manastiru Hilandar, a odatle je prebačeno u Carigradsku vaseljensku patrijaršiju. Ali, mrzitelji srpstva nisu mogli mirno da gledaju kako srpski anđeo spokojno boravi na tom svetom mestu, pa se tajna romsko-albanska organizacija “CRO” dosetila kako da doaka mirnom životu malog Jovana u Istambulu. Zli albanski Cigani su najpre oteli krilato dete kako bi uništili plemenitu Božiju volju, pa su ga mučili u podrumima Petrovaradinske tvrđave, ali se mali Jovan izborio sa još jednom nedaćom u nizu i sa povređenim krilima je odlepršao direktno na grob Ive Andrića u Aleji velikana, kako bi otvorio svoju krhku dušu i izjadao se slavnom velikanu. Nakon toga, malom Jovanu se gubi svaki trag… A onda se našoj redakciji “Zone sumraka” javila Svetovna majka Jevrosima, baka i travarka iz naselja Ostružnica u opštini Čukarica, sa novim informacijama. Milostiva travarka, koja se pomalo bavi vračanjem i gledanjem u kašike, nesebično je zbrinula krilato dete u svojoj siromašnoj kući. Poznavajući alternativnu medicinu, Jevrosima je dugo lečila malog Jovana i uspela u tome. Nakon toga, organizacija “CRO” je i dalje pokušavala da se “dokopa” nesrećnog anđela, ali Svetovna majka Jevrosima se mučki borila da ga sačuva. Čuvena je njena izjava: “Makar ih omađijala, dete ću sačuvati” – rekla je travarka.

Dete sa krilima u Hilandaru povracalo celu noc uoci napada na Srbiju0

Nakon toga, dugo se ništa nije znalo o krilatom detetu. I taman kada smo se ponadali da je mali Jovan konačno pronašao svoj spokoj – došli smo do najnovijih informacija. Njegova pomajka Jevrosima je pre tri meseca obolela od kancera i prebačena je u bolnicu na lečenje, a nesrećni Jovan je ponovo ostao sam na svetu. Međutim, kako su sveštenici iz manastira Hilandar otkrili gde se mali Jovan nalazi, istog trena su poslali svoj privatni avion za Srbiju i vratili dete sa krilima u manastir. Ali, taj događaj izazvaće kobne posledice po život nesrećnog anđela…

Naime, našoj redakciji se ponovo javio sveštenik Brajan Hejli koji nas je i ranije izveštavao o događajima koji se vešto kriju od javnosti. “Nećete mi verovati… Taj mališan baš nema sreće”, započeo je razgovor otac Brajan Hejli i dodao: “Taman kad je sve došlo na svoje mesto, nemiri i nepravda prema Srbiji od strane svetskih sila izazvale su neočekivane reakcije na organizam malog anđela.”

Krilato dete povređeno pokušava da leti...
Krilato dete povređeno pokušava da leti…

Jedne hladne večeri, Jovanova dadilja je anđela, po običaju, napojila crnim vinom i nahranila pogačom. Smestila ga je u postelju od svile, i, misleći da je anđeo usnio dubok sanak, gospođa je upalila televizor i gledala šta se dešava u Srbiji. Prateći vesti, primetila je da Jovan ipak ne spava. Zatekla ga je sklupčanog pokraj kreveta kako tiho plače. Svoju ćelavu glavu je prekrio svojim nežnim krilima i jecao…

KOBNA NOĆ I POVRAĆANJE

“Te vesti koje je mališan čuo strašno su ga pogodile”, priča otac Brajan Hejli u ekskluzivnoj izjavi za “Zonu sumraka” i nastavlja: “Razlozi su i više nego očigledni. Potresla ga je sudbina njegovog naroda, dok se on bezbrižno baškari u svili, okružen sveštenicima. Ta noć je bila kobna za njega, i plašili smo se za njegov život. Njegovo malo krhko srce nije naviklo na takav šok. Od celokupnog stresa za njegov organizam, počeo je da povraća. Agonija je trajala celu noć, a kada je svanulo – on je nestao. Nismo znali da li je preminuo pa ga je uzeo Bog, da li je iščezao u magli ili je jednostavno negde odleteo. A onda smo dobili informaciju od beogradskih tajnih službi da se Jovan vratio u svoju zemlju i da želi tu i da ostane – među svojima.”

A sve se to desilo iz jednog potpuno jasnog razloga – detetu sa krilima je proradio patriotizam i ljubav prema otadžbini. Iako je za ovo kratko vreme od kako je došao na svet preživeo mnoge torture i nedaće, on ne odustaje od spasenja za svoj srpski narod koji je oduvek bio okrenut nebu.

KOSOVO – MOTIV POVRATKA U SRBIJU

Dete sa krilima u Hilandaru povracalo celu noc uoci napada na Srbiju1Ali, razlog njegovog povratka imao je i čvrst motiv. Znajući da iz pravca Beograda prema Kosovu treba da pođe novi ruski dizel motorni voz i da će to izazvati još veću mržnju albanskog naroda, on je iza jednog drveta u blizini Glavne železničke stanice u Beogradu danima čekao taj trenutak. I, konačno je dočekao taj trenutak. Ali, mali Jovan je bio svestan šta može da se desi kada voz stigne do svog cilja i zato je neumorno oblećao voz od Beograda do Kosovske Mitrovice obasipajući ga svojim “anđeoskim prahom” kojim je začarao putnike srećom, mirom i spokojom. Na ovaj način, dete se krilima je učinilo još jedno dobročinstvo za srpski narod i celom svetu dokazalo da Bog čuva Srbe!

Pretpostavlja se da krilato dete i dalje boravi na Kosovu i da će svojim nadljudskim i nebeskim silama učiniti sve da očuva srpsku tradiciju na tom prostoru i da će svojim delovanjem nastaviti da čuva sve Srbe koji tamo žive…

Ostavite komentar

SHARE
3 COMMENTS

LEAVE A REPLY