SHARE

Mali Jovan Milojković, šestogodišnji dečak iz jednog malog naselja u Prijepolju zvanog Čauševići, oduvek je bio vrlo znatiželjan klinac. Starosedeoci mu tepaju Joca-izviđač, a neke bake ga nazivaju i glavnom seoskom tračarom. Mali “Radio Mileva” ili, ako Vam je draže, Joca-izviđač još od samog rođenja bio je čudno dete. Uvek izbečen i naćulenih ušiju zapažao je i pratio sve oko sebe. A kako je rastao, polako je postajao maskota svog sela. Tako bi bilo i dalje da nije postao ubica.

LUMPOVAO PO ČARDAKU, PALIO VRANE I POLIVAO IH BENZINOM, VREĐAO KONOBARICE...: Mali Joca-istraživač
LUMPOVAO PO ČARDAKU, PALIO VRANE I POLIVAO IH BENZINOM, VREĐAO KONOBARICE…: Mali Joca-istraživač

S obzirom da jako voli da se igra sa drugarima, ovi klinci dane provode istraživajući tuđa dvorišta, napuštene kuće, preskaču ograde u komšiluku pa se zavlače u šupe, garaže, štale, obore sa stokom… I pored svega toga, roditelji Milan i Jovana ga nikad nisu grdili zbog svog bezobrazluka. Naime, pravdali su njegov nestašluk na sve moguće načine. Mi smo tim povodom posetili ovo mesto, i već na samom ulazu se upoznali sa Radetom, seoskim boemom koji je sedeo u jednom kafanskom bifeu pokraj puta na samom ulazu u Čauševiće. Najpre smo ga pitali gde žive Milojkovići, a kada je čuo da smo novinari, poručio nam je kafu i vinjak, i razmenio sa nama nekoliko reči. “To dete je pravi antiros. Jovana i Mile su ga razmazili, i eto šta se desilo”, zastaje Rade, pali cigaru mekog “Lakija”, zatim srče dva gutljaja kafe, i uzbuđeno nastavlja: “Još pre skoro dve godine, spavamo moja Slavka i ja. Bilo je leto, paklena noć. Ustao sam oko ponoći da popijem čašu vode, i čujem nešto u mome dvorištu. Učini mi se da nešto sija oko čardaka, kao plamen vatre. Ja se izbezumim, i hitro izletim da vidim šta je. Kad ono, Joca sa drugarima lumpuje u mom čardaku. Čim su me videli, počeli su da beže, ali onog jednog sam dobro izbubecao tada. Nisam mario što gori vatra, al’ krivo mi što tog malog vođu bande nisam uvatio da nalondžam. Na svu sreću, pala je neka sitna kišica i ugasila vatru. Trebao sam ga dobro nalupati, pa kad već roditelji ne znaju da ga vaspitaju, moraću ja. A eto im sada, vratilo im se milo za drago.”

PUKAO MU ŠAMARČINU: Seoski boem Rade kivan na malog Jocu
PUKAO MU ŠAMARČINU: Seoski boem Rade kivan na malog Jocu

Roditelji uopšte nisu bili zabrinuti za Jocino ponašanje, naprotiv, bili su srećni što je njihov mali Joca najpopularnije seosko dete, pa su mu za rođendan kupili jednu baterijsku lampu, kako bi mogao uspešno da nastavi da se bavi svojim istraživanjima po Čauševićima, kroz zabavu i igru sa svojom družinom. I sve ovo bi bilo nekom možda i simpatično, da priča nije dobila tragične posledice, opet zaslugom malog “Radio Mileve”. Naime, Joca-istraživač se u sredu uveče, kao i uvek, zabavljao sa svojim vršnjacima po selu. A onda ga je spazio Rade: “Bilo je to prošle srede naveče. Vraćam vam se ja iz kafane negde oko devet – pola deset i opet ta mala banda pravi cirkus, meni ispred kuće. Zamislite, uzeli su nekoliko mrtvih vrana, leševe su verovatno pokupili u nekoj šumi, a onda su ih koncem vezali za noge, bacili na asfalt, polivali benzinom, palili i vukli po ulici. Majku ti krvavu poljubim, mislio sam da ću se ugušiti. Ipak sam ga u’vatio, opalio mu par dobrih šamarčina i za uvo ga odvuko kući, mami i tati na prag. Oni su se naravno izderali na mene i nakrpili me što sam izbubecao njihovo čedo.”

Bizarna dečija igra Joce-istraživača doživela je koban krah te noći. Razmaženo dete nemarni roditelji su tešili do kasno u noć i pustili ga da spava sa njima u krevetu. Kako su Milan i Jovana zaspali, nemirni Joca je iskočio iz kreveta, uzeo svoju baterijsku lampu i po mraku tumarao po kući. Kada se izmorio, vratio se u spavaću sobu svojih roditelja i upirao lampom u njih. Ubrzo ga je zabolela ruka, pa je legao na tepih, a lampu namestio tako da svetli direktno u njih. Tako je i zaspao na podu, a lampa nastavila da gori. Posle određenog vremena, lampa je svojim svetlom izazvala požar i zapalila Jocine roditelje.

UPOKOJENI RODITELJI RAZMALIZI SINA: Milan i Jovana Milojković skončali u snu
UPOKOJENI RODITELJI RAZMAZILI SINA: Milan i Jovana Milojković skončali u snu

“To veče kada sam zlotvora vratio kući sam ujedno i njih dvoje zadnji put video. On ih je, kako kažu meštani, zapalio baterijskom lampom. Eto posledice razmažene dece. Joca je zaspao i ostavio upaljenu lampu uperenu u Mileta i Jovanu dok su spavali, i kada je i malog obuzeo san, krevet je planuo. On se naravno, mali antiros, spasao, jer kada je osetio dim, izleteo je kroz prozor, a oni su planuli u snu”, priča nam seoski boem Rade dok otpija poslednji gutljaj svog vinjaka. U tom momentu se umešala i konobarica Mica, sredovečna žena bujne crvene kose i još bujnijih grudi, koja je za “Zonu sumraka” izjavila: “Tog malog treba hitno poslati u popravni dom. Ja takvo dete nikad nisam videla. Ponekad uđe u kafanu i provocira me raznim uvredama, a gostima govori kako su mu roditelji rekli da sam ja laka ženska. Trebalo je da dođe do tragedije da bi se on smirio. Mada, neverujem da će ga ovaj slučaj promeniti i probuditi u njemu samilost i žaljenje.”

Tako smo na samom ulazu u Čauševiće došli do ekskluzivnih saznanja po koje smo došli, o malom Joci-istraživaču iliti “Radio Milevi” koji je svojim nemirnim ponašanjem usmrtio svoje roditelje spaleći ih baterijskom lampom dok su bezbrižno zagrljeni spavali.

Ostavite komentar

SHARE
NO COMMENTS

LEAVE A REPLY