SHARE

Da se učenici Isusa Hrista često mešaju u razna dešavanja na Zemlji svedoči mnogo toga, a poslednje zbivanje dogodilo se na teritoriji opštine Prnjavor. Naime, u tom mestu već danima kruži priča da je u poslednje vreme nekoliko puta viđen zalutali vuk koji uteruje strah u kosti meštana Prnjavora.

Te večeri sam začuo neverovatne krike u svom dvorištu”, uzbuđeno nam priča Milutin Jović (62), mali privrednik iz Sarajeva koji od 1994. živi u Prnjavoru. “Mislio sam da će prestati sami od sebe, pošto se na ovom području često događaju čudne pojave. I sami ste pisali o onom detetu sa krilima, a da ne spominjem ostala čudesa… I mislio sam da me više ništa ne može iznenaditi”, priča ucveljeni domaćin.

Zalutali vuk uteruje strah u kosti meštanima Prnjavora i jede magarce
Zalutali vuk uteruje strah u kosti meštanima Prnjavora i jede magarce

Međutim, gospodin Milutin je samog sebe demantovao. Ali da se vratimo na početak priče… Njegov mlađi sin je veliki ljubitelj životinja i u svom domaćinstvu poseduju pravo životinjsko carstvo. Imaju čak sedam papagaja, tri praseta, četiri psa, šest mačaka, dva konja i magare. I, baš za to najmlađe čedo svog “bogatstva” cela porodica je bila izuzetno emotivno vezana.

Za sinov 18 rođendan, roditelji su mu poklonili ono što je čitavog života najviše voleo – magarca. Njegova ljubav prema magarcima datira još od samog rođenja, a čitajući Bibliju shvatio je da je to “sveta” životinja. “Moj mlađi sin Dragan je izuzetno pobožan mladić. Veruje u Boga, strašno ga zanimaju srpski tradicionalni običaji i završio je Bogosloviju. Pa, kada već toliko voli sve to, nakupio sam pare da mu kupim malo magare koje smo nazvali Lane.”

OD LANETA OSTAO SAMO REP

Magare Lane je nasilnom smrću upokojeno u 4. godini života, a sada je od njega ostao samo rep. Milutin to objašnjava time da mu “verovatno nije bio ukusan” i napominje da je njegov sin od tuge počeo da vene. Kako i ne bi kada je celog života maštao da ima svog magarca s kojim će se družiti.

TRAGIČNO PREMINULO MAGARE: Lane
TRAGIČNO PREMINULO MAGARE: Lane

“I, kao što sam rekao na početku našeg razgovora, posle neopisive buke koja nije prestajala, izašao sam u avliju da vidim šta se to dešava. Kad ono, onaj zalutali vuk o kom se priča već danima po Prnjavoru, preskočio je ogradu i počeo da maltretira moje životinje”, sa suzom u očima jada nam se Milutin, dok mu supruga Petroslava dodaje maramicu.

Sveti Petar kao svedok tragične smrti

Imali smo razumevanja za domaćinovu tugu i pričekali smo da se smiri. Zapalio je cigaretu mekog “Lakija” i nastavio svoje svedočenje: “U tom momentu nisam mario za sebe. Dohvatio sam prvu toljagu i uputio se prema vuku” – priča Milutin dok supruga dobacuje da se sve zbilo za svega par minuta, “i kako sam uzviknuo i potrčao prema njemu, vuk me nije napao već naprotiv – pobegao je, i to pravo u štalu gde se nalazilo Lane. Uhvatio sam se za glavu i dosetio se puške koja mi stoji u špajzu.” Milutina opet prekide supruga i kaže da se njen muž ranije bavio lovom. “Ućuti!”, reče joj on – “Ja sam pozvao ljude. Da nastavim… Otrčao sam po pušku i kada sam se trčećim korakom vratio u štalu gde sada imam još samo dva konja, zatekao sam odvratan smrad i krv po slami. Pomislio sam na najgore, ali je u meni tinjala nada da me misli varaju i nekoliko puta sam uzviknuo: ‘Lane, Lane!’, pogledao sam unaokolo ali niko se nije odazivao. Pomirio sam se sa činjenicom da je vuk prožderao našeg najmlađeg i omiljenog člana porodice. Kao dokaz za to, pronašao sam Lanetov rep pokraj ikone Svetog Petra koju je moj sin okačio u štalu da čuva njegovog ljubimca”, zarozano se ispoveda Milutin Jović.

TUŽNO GA JE DOVIKIVAO, ALI ZATEKAO JE SAMO REP: Milutin Jović
TUŽNO GA JE DOVIKIVAO, ALI ZATEKAO JE SAMO REP: Milutin Jović

“Naš sin je tu ikonu tamo okačio, jer je Sveti Petar njegova životnja vodilja i obožava ga baš kao što je obožavao i naše magare”, opet se umešala Milutinova supruga. “Tako je” – dodaje domaćin, “i zato mi nije jasno zašto ga on nije spasao. Naći ću tog stvora i usmrtiti ga na isti mučan način kao što je on to učinio našem magarcu koji će nam ostati u večnom sećanju” – završava Milutin Jović svoju ekskluzivnu ispovest za “Zonu Sumraka”.

Postavlja se pitanje otkud vuk na slobodi u jednom naseljenom mestu i zašto je pojeo mladunče magarca ispred ikone Svetog Petra, pored toliko životinja koje borave u domu Jovića. Zašto ga Sveti Petar nije spasao? Da li je neko drugi odgovoran ili se sve zadesilo slučajno? To je možda manje važno. Magare je upokojeno, a sahrana je održana juče u dvorištu unesrećene porodice.

Ostavite komentar

SHARE
NO COMMENTS

LEAVE A REPLY