SHARE

Babušnica, selo u Vojvodini nadomak Pirota prolazi kroz katastrofalnu krizu – životinje su počele da štrajkuju. Kokoške su prestale da ležu jaja, krave ubijaju telad pri rođenju, a mleko zalivaju izmetom. Meštani sela Babušnica se već danima bore sa domaćim životinja i traže način da oraspolože životinje, kako bi nastavile da rade ono čemu zapravo i služe. Naša ekipa je otišla u pomenuto selo i ispred jedne prodavnice naišla na seljanku Dragicu Krutić koja je prva primetila pomenuti slučaj.

Kokoske prestale da nose jaja, krave ubijaju telad pri rodjenju1“Već dugi niz godina bavim se poljoprivredom, nasledila sam imanje od svog pokojnog oca Dragomira, nisam imala braća i sestara, te je sve pripalo meni. Njegova smrt mi je veoma teško pala, ali morala sam da se pomirim sa činjenicom da njega nema i da nastavim da radim to što imam. Trebalo mi je par meseci da dođem sebi, ali shvatila sam da bez rada ne mogu da živim. Pogledala sam čitavo imanje koje je bilo zaraslo travom i rekla sebi da moram da krenem. Trebalo mi je nedelju dana da sredim čitavo imanje, a ono što je preživelo od životinja sam nahranila i napojila da bih nastavila da ih držim. Svako jutro bih ustajala u četiri sata ujutro, zapalila jednu cigaretu, koja mi je uvek nadomak ruke na stočiću pored kreveta, i krenula u nove radne pobede”, priča izmrcvarena seljanka.

“Preključe sam se malo uspavala, pa sam skočila iz kreveta oko pola sedam. Došla sam do kokošinjca da nahranim kokoške i pokupim jaja, ali ni jedno jaje nisam zatekla. Pogledala sam kvočku koja leži na pilićima, ali svi pilići bili su mrtvi. Gledala sam začuđeno i tužno u svoj kokošinjac, i u tom trenutku jedno malo pile je izašlo iz pregradice za jaja, a kvočka je odmah skočila i kljunom usmrtila novorođenče” – priča Dragica za “Zonu sumraka” dok pripaljuje cigaretu i nastavlja: Kokoske prestale da nose jaja, krave ubijaju telad pri rodjenju2“Zanemarila sam to u nameri da zovnem veterinara uveče i odem do krava, baš taj dan je Milka trebala da se oteli. Već sam našla kupca za tele za tele i sve pripremila. Ali, kada sam ušla u štalu, zatekla sam mrtvo tele. Čim ga je ispilila, krava je pogubila mlado odojče. To mi je bilo najžalije… Mučila sam se pet sati da sklonim jadno upokojeno tele iz štale. Nakon što sam sklonila leš, uzela sam kanticu koja mi je uvek spremna, okačena na kuku pored Milke i odlučim da je pomuzem. Stavila sam kantu ispod moje Milke i počela da je muzem, taj dan je stvarno bila dobra, napunila je dve kante, ali tik što sam se okrenula ona je svoj izmet izbacila u obe. Počela sam da vrištim na nju od jer sam bila jako besna, a ona me je pogledala onako ladno, kao da želi da me skine sa one stvari. Taj dan je prošao kako je prošao, odlučila sam da čekam jutro, pa da vidim da li će se situacija popraviti. Ustala sam na vreme ovog puta i otišla u proveru, sva jaja su bila iskljucana, a pilići rođeni tog dana – istog su i završili karijeru. Danas sam im stavila radio sa opuštajućom muzikom, kako bi se oraspoložile i došle sebi, ali kako sam primetila, najviše im se dopadaju narodnjaci. Sve bih uradila samo da ovaj štrajk prestane, danas nisam imala novca da kupim hleb jer nisam prodala ni jedno jaje, a kupac teleta se naljutio i izvređao me kako sam razmaženo neozbiljno derište, no nije ni bitno. Odmah posle kokošinjca otišla sam do štale koja je odmah pored, nisam vam to naglasila. Htela sam da proverim vime svojoj Milki, ali kako ja pipnem – ona se izmakne, čak me je tri-četiri puta udarila repom, pa sam sva bila umazana izmetom. Nije mi dala ni da je pomuzem sada. Pitala sam komšije da li oni imaju sličnih problema, na šta su mi svi odgovarali: ‘Hvala Bogu, nisam jedini’.”

Potišteni stanovnici žive u strahu da ovako neće još dugo moći da žive, jer su mnogima, a naročito starijim ljudima, njihove domaće životinje – jedini izvor prihoda. Da li je ovakva situacija posledica američkih otrova koji se puštaju u vazduhu širom ostatka sveta ili je Babušnica na neki drugi način specifična, saznaćemo u narednim danima, s obzirom da nam je seljanka obećala da će nas obavestiti o daljem toku dešavanja njene stoke.

Ostavite komentar

SHARE
NO COMMENTS

LEAVE A REPLY