Loading...
Naslovna  >  Natprirodne pojave  >  Dozivao mrtve, živi ga jahali celu noć

IZ “VAMPIRSKOG GNEZDA” VAMPIRČIĆI VIJU KOLO PO SEOSKOM NEVIDIŠU

Dozivao mrtve, živi ga jahali celu noć

Crnovrško selo Vranovac kod Jagodine bilo je poznato u neko doba svog postojanja po “Vampirskom gnezdu” na tavanu kuće, čija se tajna krila sve dok se nije pročula. Kad se stari domaćin te kuće zacrnio u licu, odmah se videlo da se grešno primakao smrti i da njegov večni odlazak neće na dobro da izađe. Dahtao je, kao da ga je neka sila jahala i davila, a na ukućane, koji su mu se zamerili za života, gledao je očima punim ljute osvete. Tada je bio običaj: kad čovek pocrni pre smrti da mu se lice izbeli gašenim krečom pre pokopa, kako bi se na zemlji oslobodio “đavoljeg crnila” i stupio pred Pravednika vedrog lika i sjajnog pogleda. Dogodilo se da nigde u selu nije bilo gaševine, pa je crni kovčeg sa crnim čovekom položen u crnu zemlju.

Zbog tog zemaljskog propusta duša preminulog čoveka ni posle 40 dana nije napustila svoje negdašnje boravište, pa je tu i ostala i ugnezdila se na tavanu kuće. U mekom senu vampir je svio gnezdo i čekao noć u kojoj će da dograbi prvo izlaženje neuke vampirice i privede je u svoj ležaj.

BESPOLNI NESMAJNICI

Čim su naišli “nekršteni dani”, pod Crnim vrhom počela je da se pojavljuje iz grobišta umrla devojka, otišla uz cik iz života posle nagaza na “nečisto mesto”. Ono što se do tada nikada nije dogodilo u Srbiji, ostvarilo se kod Vranovačkog izvora, koji ne presušuje ni kad ostala vrela ostanu bez vode.

Vampirsko stenje Crnog vrha

Tu se crni vampir zagledao u belu vampiricu, pa su oboje završili u vampirskom gnezdu i ubrzo izrodili gomilu vampirčića. Bilo je to vreme u kome su njihova istovetna deca, ni muška ni ženska, vijala kolo po svu noć po vranovačkim dubodolinama. U tamnim noćima kućni vampiri su odvezivali konje iz štala i jahali na njima po dvorištu, a niko nije smeo da izađe napolje i vidi koja to nečastiva sila huji pred njihovim pragom. A vampirčići su tabanali po tavanu, sve dok nije došlo vreme da ih neko od živih odmeni.

U toj kući deca su plašena da gore, pod krovom, živi strašni crni čovek i da niko ne sme da se penje uz stube, jer on trnovom motkom čuva orahe, jabuke i kruške, i mnogo venaca suvog grožđa. Niko od dece nije se ni usuđivao da pogleda u tavanicu, osim najmlađeg “nesmajnika”, deteta crnog lika, koje nije zaziralo ni od čega. Kako je “nesmajnik” gore privirio, tako se dole srušio, i odmah precrkao. Na detinjem licu pojavio se pečat crnila – kao podsećanje na dedu i njegovu osvetu.

Posle tog sunovrata rastureno je “Vampirsko gnezdo”. Ukućani su počistili tavan i zazidali streje i zamenili polupane crepove da nijedna nečastiva sila ne može da uđe pod njihov krov. Ali kolo, koje su do tada svijali dedini vampirčići, od tog doba počeo je da poigrava sam nesmajnik. Viđali su ga dole pored izvora i gore iza groblja, sretali na putevima za oba Račnika i oba Štiplja. Toliko je sveta gonio u nevidiš da je njegova majka morala da ode na groblje i nagura trnje u rupu njegovog groba iz kojeg je u gluvilo noći izlazio.

Jednog jutra na trnju su osvanule pihtijaste kosti i crna sluz ponovljene smrti. Tako je u Vranovcu zatrto i “Vampirsko gnezdo” i dalje množenje vampirske dece.

ČETVRTASTO GLEDANJE POKOJNIKA

U Vranovcu se ne pamti da su vampirčići svojim nestašlucima odveli nekog u ranu smrt, ali je u Jagodini poznata priča kako su Mileta Mladenović Gruckog živi vampiri hteli da isprate na onaj svet nesmotrenog poigravanjem sa dušama umrlih na “Veliki četvrtak”.

Tavansko vampirče

U ovom kraju se na taj dan niti radi, niti preže stoka, već se sastaje i druži i dogovara u koje će noćno vreme da se ode na groblje i zapale sveće mrtvima. Negde pre ponoći otišli su na groblje Mile Grucki, Bogoljub Nestorović Gidža i Trba Crnogorac sa svećama i sa rakijom. U gluvo doba rastali su se među spomenjem, da svako svome zapali sveću. Bili su poneli i jednu četvrtastu flašu, jer im je bilo rečeno da se kroz nju vidi pokojnik kad se ona nasloni na krstaču. Kad su zapalili sveće, počeli su da se dozivaju, da rasteraju strah od mrtvih. Ona dvojica su se oglasila, jedino se nije čuo glas Mileta Gruckog.

On nije ni mogao da se odazove, jer je već ležao u prestravljenoj nesvesti. Samo što se bio sagao da ocu prinese sveću, neka sila, ogrnuta belim čaršavom, uzjahala ga je na leđa, uz vrisku i ciku raznih glasova.

“Tata, nikad više sveću neću da ti zapalim”, jedva je izustio Grucki, pre no što se onesvestio.

Ona bela utvara, mašući rukama i ogrtačem, projurila je kroz groblje i poplašila i njegove drugove. Sveće su se pogasile, a ispuštene flaše porazbijale o mermer, samo je ona četvrtasta ostala cela. Gidža i Trba namučili su se dok su Gruckog povratili u život. Umivali su ga i zapajali rakijom, a njemu se činilo da se iz četvrtaste boce četvrtasto kamenje prosipa.

Na povratku kući na ženino pitanje gde se zadržao toliko dugo, Mile Grucki je prošaptao uverljivo: “Jašili su me vampiri svu noć. Jedva me pustiše pred zoru da ti se vratim.”

Njegova žena, čim je na njemu namirisala rakiju, odgurnula ga je od sebe i rekla mu da je veći lažov i od Gidže i od Trbe. Nikad nije poverovala u njegovu priču da mu je nešto teže od olova bilo na leđima i ugasila sveću koju je te noći bio zapalio ocu za pomen.

  • Piše: Nikodije Spasić

Komentarišite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena uz komentar.

SREMSKA KAMENICA: PROKLETSTVO ZGRADE SREDNJE MILICIJSKE ŠKOLE

Tajna groblja isluženih ljubavnika okrutne imperatorke Marije Terezije, koja je obožavala seks!

Zgrada u kojoj se nalazi Srednja škola unutrašnjih poslova izgrađena je u XVIII veku kada i Petrovaradinska tvrđava. Služila je kao kasarna austro-ugarske vojske, a njen tvorac bila je Marija Terezija. Obnovljena je 1847. godine za potrebe školovanja vojnih i…

BOLJEVAC: NEOBIČNA TRANSFORMACIJA ALPSKOG JARCA!

Jarac postao koza, a uz to daje i mleko – glavna senzacija ne samo Boljevca već čitave Timočke krajine

Pretesno je dvorište Krste Vojnića (52) iz Boljevca da primi sve znatiželjnike koji žele da vide dvadesetomesečnog jarca po imenu Srle koga je priroda obdarila da daje mleko i to bez obzira na očiglednu muškost koju poseduje. Da li je…

Iz manje poznate istorije Bosne i Hercegovine:

Na prostoru BiH – ovca rodila dvoje dece, bula rodila dete sa bradom, a krava otelila krme

Vest o rođenju deteta sa krilima, početkom ove godine, izazvala je dosta pažnje ali i neverice. Međutim, takvih neobičnih pojava (i dece) bilo je i ranije i, po svemu sudeći, biće i ubuduće. Ona su se obično skrivala duboko od…

Inline
Inline