Loading...
Naslovna  >  Duhovnost i čuda  >  I oni koji ne veruju u čuda ostaju začuđeni – čudotvorac sveti Vasilije Ostroški vaskrsao na cerovom panju

VALJEVSKA KAMENICA: PRIKAZANJE SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG ILI IGRA PRIRODE

Dobar predznak ili opomena?I oni koji ne veruju u čuda ostaju začuđeni – čudotvorac sveti Vasilije Ostroški vaskrsao na cerovom panju

Crkva u Valjevskoj Kamenici u kojoj je smešteno drvo sa likom svetog Vasilija Ostroškog

U manastiru Ostrog pretprošle jeseni dogodilo se nešto što nije zabeleženo u šezdeset poslednjih godina: presušio je izvor svete vode. Mnogi su tada bili skloni tvrdnji da je to zapravo bila opomena svetog Vasilija na neko moguće zlo ili nevolju. Od manastira Ostroga, u kojem se više od 340 godina čuvaju mošti svetog Vasilija, do Valjevske Kamenice ima nekoliko stotina kilometara. Međutim, i na tolikoj razdaljini, na Tucindan (5. januara) ove godine, u dvorištu porodične kuće Slavka Milosavljevića pojavio se lik čudotvorca i nadaleko poznatog iscelitelja. Vreme će pokazati zašto se ovaj svetac prikazao baš u valjevskom kraju, u Srbiji.

Iscepao sam bio nekoliko trupaca na manje cepanice kako bi mogle da stanu u šporet. Kada sam sekirom pokušao da presečem poslednji trupac, ispod sečiva su, na moje veliko iznenađenje pa i zaprepašćenje, počele da sevaju varnice. Lepo sam ih video, jer je već bio sumrak, nešto oko 17 časova. Jedva sam taj komad drveta uspeo da prepolovim uzduž, jer sekira kao da je odjednom otupela. Sečivo se prosto odbijalo od cerove cepanice. Pomalo ljut zbog toga, uzeo sam to drvo da ga opet prislonim uz panj i tada sam među godovima uočio konture nekakvog lika. Odmah sam prepoznao lik nekog sveca. Uzbuđen kao nikada ranije prekrstio sam se, celivao drvo i uneo ga u kuću”, priča Saša Milosavljević (21), budući veterinarski tehničar. Nije ni slutio da će se u predvečerje najvećeg hrišćanskog praznika u njihovom domu ukazati lik, u narodu veoma poštovanog sveca.

ČUDO ILI PRIRODNI FENOMEN, POKAZAĆE VREME: Jerov panj iz koga jasno isijava lik sveca

DRAGO IM JE ŠTO SE OVO DESILO NJIMA I U NJIHOVOM DOMU: Saša sa ocem Slavkom

“AKO JE OVO ZNAMENJE OD BOGA…”

Milosavljevići su o ovom neobičnom događaju odmah obavestili Čedomira Simića, sveštenika u Valjevskoj Kamenici. Pošto se i on lično uverio da linije u parčetu drveta tvore prepoznatljiv lik, o svemu je obavestio svog namesnika, a ovaj lično i episkopa šabačko-valjevske eparhije, gospodina Lavrentija. Episkop se složio, pošto je saslušao priču mladićevu i lupom seriozno osmotrio parče drveta, dužine oko 30 i prečnika 15 santimetara, da je na njemu lik Vasilija Ostroškog. Preporučio je da do daljnjega drvo treba da stoji u crkvi Svetog Nikole u Valjevskoj Kamenici.

DRVO IZ STAPARA

Mnoge je ovih dana zanimalo u kojoj je šumi posečeno drvo na kome se pojavio lik svetog Vasilija Ostroškog.

“Cerovi trupci potiču iz naše porodične šume zvane Gaj, koja se nalazi u obližnjem selu Staparu. Pokojni stric mi je pričao da su se u davna vremena putnicima, koji okasne i zateknu se na prostoru staparskih šuma, vrlo često priviđali likovi svetaca. Oni su takva prikazanja najčešće vezivali za dolazak kakvih nedaća ili buna, dok moja porodica i ja lično, posle onoga što nam se desilo, verujemo da je ovo dobar predznak. Sveti čovek nikako ne može nagoveštavati nesreću”, kaže Slavko Milosavljević, čiji je sin Saša u cerovom trupcu ugledao lik sveca.

Međutim, dosta je meštana iz ovog kraja koji su skloni tvrdnji da se lik svetog Vasilija ukazao da bi podsetio da u selu Staparu više od 50 godina stoje osveštani temelji crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara, čiju su gradnju posle rata zabranili komunisti.

“Ako je ovo znamenje od Boga, onda će ono ostati, a ako je od prirode, koja je takode božje delo, možda će lik iščeznuti. Sačekajmo”, kratko je ovo prikazanje prokomentarisao vladika Lavrentije.

Mitropolit Vasilije Jovanović, koji je umro pre 347 godina, nije postao svetac po strogim crkvenim kanonima. Njega je svecem proglasio narod, poštujući njegovo žrtvovanje za veru. Zbog toga je i prikazanje ovog omiljenog sveca, iscelitelja i čudotvorca, od strane vernika primljeno mnogo više sa radošću nego sa iznenađenjem.

“Koliko je sveti Vasilije Ostroški poštovan od naroda, najbolje govori to da je za nepunih nedelju dana u našu crkvu ušlo preko dve hiljade duša. Tako nešto će ne pamti ovde. Dolaze vernici iz svih mesta kolubarskog i mačvanskog kraja, ali i iz Beograda, Obrenovca, Pančeva, Repubiike Srpske, Crne Gore, pa čak i oni koji rade i žive u inostranstvu. Crkva je otvorena preko celog dana tako da svi vernici mogu da pristupe i vide ovaj dar božiji”, kaže Čedomir Simić, sveštenik i domaćin crkve u Valjevskoj Kamenici.

IZ DRVETA SU SEVNULE VARNICE: Saša Milosavljević pokazuje mesto i sekiru kojom je cepao cerove panjeve

DOBAR PREDZNAK

Među brojnim posetiocima koje smo pre nekoliko dana zatekli u porti ovdašnje crkve bila su i trojica braće Jančića iz sela Lopatnja kod Osečine.

ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA VERNIKA CRKVA JE OTVORENA PREKO CELOG DANA: Sveštenik Čedomir Savić , domaćin crkve u Valjevskoj Kamenici

“Ovo prikazanje svetog Vasilija Ostroškog može biti opomena nama Srbima da se konačno složimo i dozovemo pameti. Ali, ipak imam osećaj da će ovo pre biti najava dolaska boljih dana za sve nas”, veli Dragoljub Jančić.

Nada Milovanović, tehnolog iz Osečine, kaže da je ovaj lik isti kao na ikonama u manastiru: “Ovo je pravo čudo, što se duže posmatra, lik je sve izraženiji – kao da isijava iz drveta.”

Milovan Mitrović, član crkvenog odbora iz Valjevske Kamenice, posebno je zadovoljan kako je narod ovog kraja prihvatio prikazanje.

“Svako upozorenje od Boga dobro je došlo i mi treba samo da ga protumačimo i po tome da postupamo. Mislim da je ovo, bez obzira na sve teškoće i nevolje koje nam se u poslednje vreme dešavaju, dobar predznak ne samo za našu eparhiju i valjevski kraj, već i za ceo srpski rod”, ubeđen je Mitrović.

Vreme će pokazati, kako reče mudri vladika, da li je sve ovo dar od Boga ili igra prirode!?

  • Piše: Budo Božov

Komentarišite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena uz komentar.

SPIRITISTIČKE SEANSE U KRAGUJEVCU KOD TETKA RADE:

Duhovi pokojnika pale i gase svetla, kucaju na vrata, dižu stolove, a jednoj se ženi pokojna tetka ukazala u rerni!

Reporter “Zone sumraka” u predgrađu Kragujevca prisustvovao je spiritističkoj seansi kod tetka Rade, poznate širom Šumadije po uspešnom prizivanju duhova pokojnika. Predgrađe Kragujevca. Ulazimo u seosko dvorište, jer tu živi, kako su nam rekli, žena koja razgovara sa duhovima, ili,…

Reagovanja u Nišu i južnoj Srbiji na rođenje krilatog deteta u Bratuncu!

Rođenje krilatog deteta vraća životno samopouzdanje srpskom narodu!

Veliku pažnju u Nišu i okolini izazvala je informacija da je u selu blizu Bratunca u Republici Srpskoj rođena beba sa krilima. Čuli smo razna mišljenja o tome. Svoj sud dali su lekari, biolozi, socijalni radnici, proroci i vidovnjaci, obični…

Posetilac se pretvorio u vukodlaka tokom predstave u madridskom planetarijumu!

Svetla su se pogasila. U sali je zavladao mrkli mrak i postalo je hladno. Publika se umirila, neki čudan sladunjav miris je počeo da se širi. Onda se ukazao Mesec na crnom platnu i začulo se jezivo zavijanje”, priseća se…

Inline
Inline