Loading...
Naslovna  >  Senzacionalna otkrića  >  Jarac postao koza, a uz to daje i mleko – glavna senzacija ne samo Boljevca već čitave Timočke krajine

BOLJEVAC: NEOBIČNA TRANSFORMACIJA ALPSKOG JARCA!

IZ DESNE SISE PUSTIO MLEKO:Jarac postao koza, a uz to daje i mleko – glavna senzacija ne samo Boljevca već čitave Timočke krajine

Pretesno je dvorište Krste Vojnića (52) iz Boljevca da primi sve znatiželjnike koji žele da vide dvadesetomesečnog jarca po imenu Srle koga je priroda obdarila da daje mleko i to bez obzira na očiglednu muškost koju poseduje. Da li je blizina Černobilja po ko zna koji put učinila svoje ili je priroda u svojim ustaljenim i nedokučivim tokovima, pored svoje preciznosti ipak, napravila grešku, pitanja su na koja teško može u ovom trenutku da se odgovori. Jedno je izvesno, jarac tj. koza Srle pravi je fenomen i zbog toga, Krsta Vojnić ponosno pozira sa svojim ljubimcem pred svakim ko želi da ih fotografiše. Ima, doduše, i onih koji zbijaju šale na njegov račun, ali dobroćudni pedesetdvogodišnjak za to ne mari jer je, kako kaže, svestan ljudske gluposti i ljubomore.

Ponosni vlasnik Krsta Vojnić sa Srletom

DVOPOLNOST KAO NAGRADA ZA DOBRA DELA

Srletovu dvopolnost, Vojnić objašnjava kao svojevrsnu nagradu za sva dobra dela koja je on za života činio. On ne misli da je u pitanju bilo kakva abnormalna pojava ili degeneracija životinje koju čuva i neguje. Kao dugogodišnji lovac naslušao se raznih priča, a evo on i njegov jarac postali su prava atrakcija ne samo boljevačkog kraja, već i čitave Timočke krajine. Kada se kasno posle podne raščistila gužva iz Vojnićevog dvorišta saznali smo od našeg ljubaznog domaćina neke detalje iz života slavnog jarca Srleta. Pre nego sto je po ko zna koji put sa neskrivenim oduševljenjem počeo da hvali svog četvoronožnog mezimca, Krstina supruga Srbijanka nas je poslužila specijalitetom njihove kuće, kozjim kiselim mlekom, uz opasku da nije pravljeno od Srletovog mleka. Šala i dobro raspoloženje stalni su gosti naših domaćina.

Jarac Srle je ipak centar svega što se dešava u njihovom domu. “Sve je počelo juna meseca ove godine kada je moj pastorak Neša doveo koze sa paše i rekao mi da naš Srle ima mleko”, obiašnjava nam kroz smeh Krsta Vojnić. “Istrčao sam napolje i video da mom jarcu iz desne sise curi mleko. Do tada uopšte nisam primetio da nas dvadesetomesečni jarac neposredno pored svojih obeležja muškosti ima izrazito naglašene sise. U prvom trenutku nisam mogao da verujem svojim rođenim očima. Dugo sam razmišljao o čemu se radi. Nedelju dana posle toga Srle je i iz desne sise pustio mleko. Od tada ga izmuzavamo svaki dan da ne bi došlo do upale mlečnih žlezda, pošto kod njega ne postoji vime nego su to samo dve sise i to smeštene neposredno uz njegove testise. Da ga nismo izmuzavali došlo bi do upale polnih žlezda i poremećaja koji bi doveli do bolesti pa čak i do uginuća. To nikada nećemo dozvoliti.”

Na našu opasku da Srle može eventualno da ostane gravidan, opet kroz smeh Vojnić spremno odgovara. “Moj Srle je sto posto muškarac. Nikada on ne može da ostane gravidan, ali zato može svaku stasalu kozu da oplemeni svojim semenom i posle toga nema šanse da se u njoj ne formira jedan ili čak nekoliko novih života. Garantujem da on nije hermafrodit, a u prilog tome ide i činjenica da od prošle godine Srle ima oko četrdeset potomaka i tvrdim da je on najbolji Kazanova za sve koze u ovom našem kraju. Još jedan podatak je veoma interesantan: u periodu koji sam pomenuo moj mezimac se pario sa oko dvadeset koza i sve one su bliznile i trojanile, a jedna je čak okozila četiri jareta. Kod mog Srleta ne može da omane, jer je on pravi muškarac.” Mnogi koji su videli jarca koji daje mleko smatraju da je u pitanju neka anomalija, međutim, Vojnić kategorički odbija takvu mogućnost.

PAS KAO BODIGARD ALPSKOM JARCU

POLJUBAC PRIJATELJA: Srle i Krsta

“Iz konsultacija koje sam imao sa stručnim ljudima koji su školovani, konkretno i sa našim lokalnim veterinarom Zvonkom Milićem, saznao sam da ovo i nije nešto nenormalno. Štaviše, ovaj čovek je i jedini poverovao u to da moj jarac daje mleko. Veoma precizno mi je objasnio da je ova pojava jako retka, ali da ju je veterinarska teorija zabeležila, doduše davno, ali on je na fakultetu učio o ovome. Najskeptičniji su stari ljudi koji čak i kada vide mog Srleta ne veruju rođenim očima. Negoduju, odmahuju glavom i govore kako tu nisu čista posla. Drugi su čak išli toliko daleko da su pričali kako sam ja navodno hipnotisao jarca i zato su mu porasle sise. Gluposti! Jedina istina je da je Srle takav kakav jeste. Težak je oko stotinu kilograma i dnevno daje oko 300 grama mleka. Međutim, da se razumemo, to mleko nije upotrebljivo za ljudsku ishranu zato što mu nedostaju neke važne komponente. To mi je takođe rekao veterinar Zvonko. Mi Srletovo mleko dajemo keru, inače mom takođe velikom ljubimcu Mrgi. Mrgina rasa je veoma niska ali od kada pije Srletovo mleko porastao je skoro kao vučjak. To je veoma interesantno i niko ne može da objasni o čemu se radi. Mrga je inače lični Srletov zaštitnik, njih dvojica se ne razdvajaju čak ni kada idu na počinak. Mrga Srletu dođe kao telohranitelj.”

Krsti Vojniću dolaze ozbiljni kupci koji bi hteli da kupe jarca Srleta koji bez obzira na svoju prirodnu obdarenost predstavlja lep primerak alpske rase koza koje su prava retkost u ovim krajevima. “Ne dolazi u obzir da prodam svog ljublmca”, kategoričan je Krsta. “Nema tih para koje mogu da nas razdvoje. Nuđena nam je velika suma novca od koje može da se zavrti u glavi. Ni pod kojim uslovima Srle ne ide od nas. Svestan sam da je on pravi raritet, ali postoji nešto što je mnogo vrednije od bilo kakvog novca ili bogatstva, a to je ljubav koja neraskidivo vezuje sve nas u kući za našeg mezimca i lepotana Srleta.”

Dejan Stanković

  • Piše: Dejan Stanković

Komentarišite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena uz komentar.

Goran Veljković, profesionalni fotoreporter i opunomoćeni poverenik manastira Hilandar koji je u svojoj karijeri često bio u prilici da se susreće sa pojavama na granici verskog, mističnog i čudesnog, priča za “Zonu sumraka” o svojim iskustvima i iznosi niz primera zastranjivanja srpskog naroda uz pomoć sekti i crne magije:

Branko Kockica je otvoreno u dečijoj emisiji priznao da je sledbenik vođe satanista Alistera Kroulija!!!

U toku poslednjih teških, ratnih i kriznih godina pojava novokomponovanih vidovnjaka, proroka, crnih i belih magova, takozvanih medijuma i drugih “čudotvoraca” uzela je velikog maha. Vođeni uglavnom željom da dobro zarade oni modernog čoveka, izgubljenog i otuđenog od tradicije i…

Meštani Čuruga žive u strahu od neobjašnjivih pojava koje se, gotovo po pravilu, dešavaju leti. Reporter “Zone sumraka” posetio je ovo vojvođansko mesto i razgovarao sa nekim od žitelja koji veruju da su bili žrtve – veštica!

Čuruške veštice napadaju samo leti i to žrtve koje spavaju ili voze automobil!

Tragajući dalje za vodenom nemani na obalama Dunava, dobili smo informaciju, da su na području Opštine Žabalj u poslednje vreme učestale pojave – veštica!? Odmah smo napustili Novi Sad i krenuli prema ovoj varošici. Stigavši na odredište, neki od meštana…

Iz manje poznate istorije Bosne i Hercegovine:

Na prostoru BiH – ovca rodila dvoje dece, bula rodila dete sa bradom, a krava otelila krme

Vest o rođenju deteta sa krilima, početkom ove godine, izazvala je dosta pažnje ali i neverice. Međutim, takvih neobičnih pojava (i dece) bilo je i ranije i, po svemu sudeći, biće i ubuduće. Ona su se obično skrivala duboko od…

Inline
Inline