Loading...
Naslovna  >  Natprirodne pojave  >  Mladunče pitona odbeglog iz palićkog zoo-vrta mutiralo od hemikalija u jezeru i ovih dana isplivalo na površinu!!!

SENZACIONALNO!!! BIOLOG IZ SUBOTICE, A KOJI STUDIRA U BUDIMPEŠTI TVRDI:

NEMAN U PALIĆKOM JEZERU!Mladunče pitona odbeglog iz palićkog zoo-vrta mutiralo od hemikalija u jezeru i ovih dana isplivalo na površinu!!!

Pre otprilike četvrt veka sve novine u tadašnjoj Jugoslaviji su objavile vest da je iz palićkog zoološkog vrta pobegao piton. Međutim, kako je tadašnja štampa trpela strahovitu komunističku cenzuru, vest je brzo, i pre provere, proglašena glasinom i novinarskom patkom, da se ne bi uznemiravala javnost.

“ŽIVOTINJA JE BILA DOBROĆUDNA I PRIJATELJSKI NASTROJENA”: Neman kakvu je opisao Goran S.

Javnosti nikada nije bilo objašnjeno da li je ili ne gmizavac pobegao iz zoološkog terarijuma, odnosno da li je sve bila istina ili pak novinarska patka. Zmija za koju se tvrdilo da je duga skoro dva metra nikada nije bila uhvaćena. Godine su prolazile i na odbeglog pitona se zaboravilo.

Ovih dana Suboticom kruži priča da je u Palićkom jezeru viđena životinja koja bi mogla da bude odbegli piton da nije čudnih izraslina na telu, nalik na zakržljale noge ili peraje.

“Letos sam plivao malo dalje od obale. Bila je noć, a najlepše je plivati u mraku. Kada sam se udaljio nekih 200 metara od obale pored mene je izronilo i zaronilo nešto nalik na veliku foku, ali sa čudnim šarama na leđima. Mnogo sam se uplašio i krenuo sam ka obali. Čudno biće je krenulo za mnom. Igralo se, neprestano izranjajući i zaranjajući sa moje leve i desne strane. Tada sam shvatio da ne želi da mi naudi i da se samo igra. Ipak, pošto je imalo glavu zmije, sa nekakvim udovima koji su podsećali na pačije plovke, i dalje sam se plašio. Skinuo sam ručni sat, koji je kupljen na subotičkom buvljaku i bacio ga da bih ovoj jezerskoj životinji skrenuo pažnju. Ona je zaplivala ka mestu gde je pao sat, a ja sam brže bolje zaplivao ka obali. Kada sam drugarima ispričao za moj doživljaj ismejali su me. Zato o tome ne pričam i molim da mi se ne pomene puno ime u novinama”, priča Zoltan Š. (26), student.

TEORIJA STUDENTA BIOLOGIJE

Zoltanov drug Đula, Subotičanin koji studira biologiju u Budimpešti, ima svoju teoriju o čitavom slučaju.

“Moguće je da je odbegli piton zapravo bila ženka koja je pre no što je uginula snela jaja u, ili blizu jezera, a da je biće koje je Zolika video zapravo mladunče koje je mutiralo zbog mnogih hemikalija u jezeru”, kaže Đula.

Istraživanje jezera je pokazalo da u vodi zaista ima mnogo hemikalija, što bi potvrdilo Đulinu tezu. U knjizi “Zaštita voda ’92”, koju je 1992. godine izdalo Jugoslovensko društvo za zaštitu voda piše da u jezeru ima: fosfora od 1,17 do 9,68 grama po kubnom metru, amonijačnog azota od 0,59 do 30,09 grama po kubnom metru, mineralnog azota od 1,39 do 30,14 grama po metru kubnom, sulfata oko 200 grama po metru… (vrednosti se menjaju zavisno od lokaliteta).

I PALIĆ JE DOBIO SVOG NESIJA: Sprud sa kojeg je viđena neman

Prisustvo ovih hemikalija teško da bi moglo da izazove mutaciju kod mladunca pitona, ali nije isključena mogućnost da je na nekim mestima koncentracija višestruko veća, a i “kombinacija” hemikalija može da izazove hemijsku reakciju i neku novu hemikaliju koja ipak može da dovede do mutacije.

Palićko jezero se prostire jugoistočno od naselja Palić i zauzima površinu od 560 hektara. Dugo je 8 kilometara, a širina varira od 350 do 950 metara, dok je maksimalna dubina 3 metra. Ako neman postoji, u šta mnogi sumnjaju, onda nije mnogo velika.

Goran S. (36), elektroinženjer iz Novog Sada, boravio je u Subotici pre nekoliko meseci.

“LIČILO JE NA UKRŠTENU FOKU I ZMIJU!”

“Servisirao sam neke kompjutere koje je naša firma prodala subotičkim preduzećima. Posao sam završio brže no što sam planirao, pa sam iskoristio priliku da skoknem do Palića. Ukrcao sam se na restoran-brod ‘Filip i Moris’ koji plovi jezerom. Bilo nas je desetak turista na brodu. Nas dvoje ili troje bilo je na palubi, dok su ostali pijuckali unutra. Iznenada je iz jezera izronilo nešto što je ličilo na ukrštenu foku i zmiju. Bućkalo je kraj broda, a jedan od nas mu je bacio kikiriki koji je odmah bio pojeden. Dozvali smo ostale da vide neobičnu životinju ali je ona brzo pobegla pa nam saputnici nisu verovali. Životinja je, što se odmah videlo, veoma dobroćudna i prijateljski raspoložena”, priča Goran.

Vlasnik broda “Filip i Moris”, Rajko Vukojević se na sve ovo samo smeška.

“Da budem iskren, ja dva puta dnevno isplovljavam brodom, skoro uvek sam na brodu, i nikada nisam video ništa slično. Nama ugostiteljima bi to bio plus, odnosno kada postoji jedna Nesi iz Loh Nesa, neka bude i jedan Zmijko sa Palića, pa neka turisti iz celog sveta dođu ovamo”, kaže Vukojević više u šali, no u zbilji.

Bilo kako bilo, lagali očevici ili ne, na istinu se neće dugo čekati. Planira se sanacija jezera, koje bi u tom slučaju bilo isušeno, a Zmijko bi tada bio lako otkriven.

  • Piše: Atila Horecki

1 komentar

  1. skoda says:

    Pa kad se nekima redovno ukazuje Bogorodica što Subotičanima ne bhj mogao zmijko?

Komentarišite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena uz komentar.

MEDICINSKO ČUDO: U BAROVIMA I RESTORANIMA NE MOŽE DA DOBIJE ČAŠU VINA!

Devojčica koja ima 37 godina, u poslednjih 29 godina nije nimalo ostarila!!!

Majušna Koni Meklink izgleda kao učenica osnovne škole, ali ona je zapravo 37-godišnja žena i medicinsko čudo. U poslednjih 29 godina Koni nimalo nije ostarila u bilo kom pogledu! Njena koža je i dalje nežna i bez bora, a na…

Misterija laserskih snopova nad Gardošem!

Vanzemaljci i NLO viđeni iznad Zemuna nad Gardošem!

Slučaj Natalije Radić iz Zemuna potvrđuje da su vanzemaljci krajem novembra prošle godine “operisali” nad ovim delom Srbije Oko 21 čas i 30 minuta, 30. novembra prošle godine, u svojoj vikendici u Gardošu, Natalija Radić, službenica iz Zemuna, koja se…

Najmoćnije oružje na svetu, vekovima unapređivano i modernizovano – moćnije čak i od atomske bombe, stiže u Srbiju!

Kinezi poslali Srbiji tajno oružje iz vremena dinastije Ming!

Posle bombardovanje kineske ambasade 1999. godine u Beogradu od strane NATO agresora, mnoge stvari više nisu iste kao što su nekada bile. Tadašnjim napadom na kinesku teritoriju i ubistvom troje kineskih državljana, NATO agresor je primorao Kinu da se mnogo…

Inline
Inline