Loading...
Naslovna  >  Neobični ljudi i događaji  >  Na prostoru BiH – ovca rodila dvoje dece, bula rodila dete sa bradom, a krava otelila krme

Iz manje poznate istorije Bosne i Hercegovine:

Na prostoru BiH – ovca rodila dvoje dece, bula rodila dete sa bradom, a krava otelila krme

Vest o rođenju deteta sa krilima, početkom ove godine, izazvala je dosta pažnje ali i neverice. Međutim, takvih neobičnih pojava (i dece) bilo je i ranije i, po svemu sudeći, biće i ubuduće. Ona su se obično skrivala duboko od očiju javnosti, ili, naprotiv, bila angažovana negde u cirkusu da svojom neobičnošću privlače publiku i donose zaradu. O takvim neobičnim, nesvakidašnjim događajima i ljudima pisalo se i u ranijim vekovima.

NEKADA KAO I SADA: Čuda su se dešavala uvek

Tako u “Ljetopisu Sutčeskog samostana”, autora fra Bone Benića koji, prateći i beležeći događanja u 18. veku na prostoru sadašnje BiH, stoji i ovo: “Bi čuveno, takođe, da se jest ove iste godine 1760. dogodilo međugorom Tuzle i Zvornika da se dvoje djece rodilo od jedne ovce. Isto tako, da jest u Banjoj Luci rodila bula (muslimanka, prim.a.M.M.) dijete bijele brade.” (str. 180). “Iste ove godine u Fojnici, u Kasabi, u Turčina po imenu Begovića oteli krava krme sa jednim okom na sred surle i poniže nego li običaj biti oće na krmka. Bilo je to veličine golemo ko aspra iliti dukat dubrovački i to čudovište rodi se mrtvo i kada ga ista mati krava zagleda pobjegla Je od njega kao pomanuta.”

Zabeležen je i slučaj rađanja samo ljudske glave bez tela. Kada se žena porodila, glava je izvesno vreme disala i pomerala se. Kasnije je, naravno, umrla. Navode se i primeri rađanja dece sa raznim nedostacima, ali i viškom pojedinih delova tela, kao: dete sa tri uveta, a desilo se da se rodilo i dete kome su se usta umesto na prednjoj strani glave nalazila na potiljku. Bilo je to u Sarajevu, na Alipašinom mostu krajem 18. veka.

A kada su jednom, tako, jednog sveštenika sahranili i posle trideset godina grob mu otkopali da bi u istu grobnicu sina mu položili, od pokojnika su našli samo prah i kosti, ali i jezik sačuvan. Bio je još crven, svež i čitav kao da nisu tolike godine prošle. Zašto? Tajna koja će kao i mnoge druge ostati bez odgovora. I to što se sada pojavljuju džinovski skakavci, tele bez kože, dvopolni jarci, nije, očito, ništa novo. Sada se to pripisuje radijaciji, bombardovanju, specijalnom ratu, a zatim grehu, Božijoj kazni i, kao sada, predskazanju velike nesreće i smaka sveta. Jedino što o vanzemaljcima u ovom “Ljetopisu” ništa ne nađosmo, ali ko zna, možda su i oni u sve ovo prste umešali.

  • Piše: Mirjana Mićić

Komentarišite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena uz komentar.

AMERIKANKA PATRICIJA KADENA (62) POMOGLA POLICIJI DA PRONAĐE UBICU SVOJE KĆERKE TAKO ŠTO JOJ JE OVA DOŠLA U SAN I OTKRILA NJEGOVO IME:

Mama, moja glava je nestala!

Za Amerikanku Patriciju Kadena (62) život je izgubio svaki smisao u momentu kada je njega jedinica Rita (28) mučki ubijena. Nedelje su prolazile, a Patricija je pokušavala da nauči da živi sa tugom i bolom za koje je znala da…

VALJEVSKA KAMENICA: PRIKAZANJE SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG ILI IGRA PRIRODE

I oni koji ne veruju u čuda ostaju začuđeni – čudotvorac sveti Vasilije Ostroški vaskrsao na cerovom panju

U manastiru Ostrog pretprošle jeseni dogodilo se nešto što nije zabeleženo u šezdeset poslednjih godina: presušio je izvor svete vode. Mnogi su tada bili skloni tvrdnji da je to zapravo bila opomena svetog Vasilija na neko moguće zlo ili nevolju….

KOLIKO SU SUJEVERNE I U ŠTA VERUJU ESTRADNE ZVEZDE

Od šoljice do krsta i vampira!!!

Bio bogat ili siromašan sudbina će uvek pronaći mestašce gde je svaki čovek škakljiv. U svetu znanih, javnih i slavnih, vrlo je aktuelna mistika graničnih područja nauke. Estradni asovi, naivni, labilni, stabilni samo kada su puni love, posesivni, gotovo da…

Inline
Inline