Loading...
Naslovna  >  Senzacionalna otkrića  >  Podivljale sove u gluvo doba noći napadaju ljude!

Invazija noćnih ptica u gradu na Lepenici

Kragujevac:Podivljale sove u gluvo doba noći napadaju ljude!

Jedna od verzija o nastanku imena Kragujevac je i ona koja govori da grad na Lepenici nazvaše po pticama kragujima. Da je kumovanje usledilo pet vekova kasnije opet bi se u nazivu našle ptice, ali umesto kraguja inspiracija bi bile – sove! Naime, od pre nekoliko godina u Kragujevcu i okolnim predgrađima zapažena je prava invazija sova. Ovih dana, a naročito noći, pomenute ptice uznemiravaju stanovnike kragujevačkog naselja Stanovo. Okupljaju se u velikim jatima na jablanovima kraj Lepenice i u vrtači koja ovo naselje odvaja od zavoda “Crvena zastava”. Takođe je čudno što se pojavljuju u ranim večernjim satima, a ne u ponoć kada im je vreme. Meštaninu V.N. sova je uletela kroz otvoren prozor, zaplela se u zavesu i veoma uplašila njegovu kćerku probudivši je iz sna.

“SOVA ME JE PRESTRAŠILA!”

Milorad Antonijević, koji živi u kući u ulici Dušana Šubakića, potvrdio nam je da je zapazio pojavu neobično velikog broja sova u gradu koje su viđane čak i tokom dana. Njega i ukućane uznemiravalo je njihovo oglašavanje u noćnim satima, ali nam je ispričao da je pravi strah od ovih ptica osetio pre nekoliko godina prilikom lova u šumi kod obližnje šumadijske varošice Knića.

“Zanoćili smo u šumi u nameri da što ranije krenemo u lov na visoku divljač u planini. Tek je prošla ponoć kada me je probudio žestok lavež kera. U pomračini sam jedva utvrdio da se gonič ustremio na neku životinju u žbunju. Začujem komešanje, lomljenje grančica i opalim. Nepoznata divljač stropoštala se u žbunje. Kada sam uzeo baterijsku lampu, uplašio sam se ugledavši ogromnu pticu sa velikim kljunom i kandžama. Pokušavala je da uzleti sa prostreljenim krilima i žestoko je škljocala kljunom u nameri da me napadne. Mada lovim 15 godina, nisam znao o kakvoj se ptici radi pa sam pozvao kolege da pogledaju. Iskusni lovac Drago Nidžović iz Knića ustanovio je da se radi o sovi”, seća se Milorad Antonijević.

I ovaj iskusni lovac veoma se začudio neobično velikom primerku sove kakav do tada nije primećen na ovim prostorima. Ptica je bila dužine malo manje od metra sa rasponom krila od preko dva metra i kandžama od nekoliko santimetara. Milorad ima čitavu kolekciju lovačkih trofeja, ali po zanimljivosti izdvaja sovu “ušaru” koja i danas krasi prostorije njegove kuće i koja ga podseća na trenutak kada se u životu najviše uplašio. Događaji u Kragujevcu podsetili su na invaziju sova od pre nekoliko godina u susednom Jovanovcu.

SOVA GA PRESTRAŠILA: Milorad Antonijević iz Stanova

SOVE NAPADAJU LJUDE

Nekoliko meseci su u Jovanovcu, nadomak Kragujevca, sove napadale otpravnike vozova, čuvare mosta na Lepenici i prolaznike. U njihove priče malo ko je verovao dok agresivne noćne ptice nisu nanele telesne povrede otpravniku vozova Jovici Pajiću zbog kojih je zatražio lekarsku pomoć u Lapovu.

“Sove su nas i ranije uznemiravale, ali su te godine postale znatno agresivnije kada smo im iz duplji u stoletnim lipama povadili mladunce. Prvo su se ustremile na Boška Kostića, čuvara mosta na reci Lepenici. Jednom su ga onesvestile, a drugi put je sa kolegom jedva uspeo da se spasi pobegavši u kancelariju i zaprečivši vrata i prozore lopatama. Posle ovih događaja, u noćne obilaske odlazili smo sa kacigama i bluzama preko glave. Jedan kolega je čak stavio pravi, pravcati vojnički šlem, kao da se nalazi usred bojišta! Možda to sada izgleda smešno dok ovako pričamo uz piće, ali nama tada nije bilo do šale”, priča nam Rajko Spasojević, otpravnik vozova u Jovanovcu.

Posle prvih napada, Saša Petrović iz Jovanovca ubio je iz lovačke puške tri sove. Potom je, izvesno vreme, vladao mir u noćnim satima. Meštani Jovanovca i radnici na železničkoj stanici su odahnuli i već su smatrali da je noćnom uznemiravanju došao kraj. Ali, tada je usledio novi, najžešći napad noćnih ptica. Ovoga puta žrtva je bio Jovica Pajić, otpravnik vozova, kome su sove kljunovima i kandžama povredile lice i vrat u toj meri da je morao da potraži lekarsku pomoć i otvori bolovanje. Iz istih razloga bolovala su još dvojica Jovičinih kolega.

PONOĆNA “MUZIKA” KRAJ LEPENICE

Mesto na kome su se pojavile sove, meštani s razlogom nazvaše ukletim. Tu, na razmeđi sela Jovanovca i Cvetojevca, u blizini železničke stanice, redovno su se dešavale čudne stvari.

“Mnogo toga poklapa se sa pričama o avetima, vampirima, nečastivima i drugim anđamama. Narod voli da o tome priča, da oduzima i dodaje po sopstvenom nahođenju i mašti. Ali, sve ono što se na ovom mestu u poslednjih nekoliko godina događalo veoma je neobično. Ovo sa napadima sova na ljude do sada nisam nigde čuo niti pročitao, a veoma volim da čitam štampu koja piše o neobičnim događajima. Da se ovo nije desilo u mojoj neposrednoj okolini i da sam nisam bio akter, teško bih poverovao. Da mi je neko o ovome pričao, pomislio bih da mu je proradila mašta posle gledanja filmova strave i užasa. Jer, ovo je dosta slično Hičkokovom remek-delu ‘Ptice’”, kaže Rajko Spasojević.

Ispričao nam je Rajko i kako je te godine u kragujevačkom Kliničko-bolničkom centru umro jedan čovek iz Jovanovca. Uoči sahrane, u blizini njegove kuće i takozvanog ukletog mesta, u ponoć se začula neobična piska i neartikulisani zvuci. To je veoma uplašilo stanovnike obližnjih kuća, ali i otpravnike vozova i noćne čuvare na stanici i mostu na Lepenici. Sablasnu pisku prvi je začuo Aleksandar P. Začuo se, potom, žestok lavež pasa. Stravična ponoćna “muzika” utihnula je tek pošto je ovaj čovek upalio sijalicu ispred kuće.

PANORAMA JOVANOVCA: Noćne ptice remete mir meštana

“Moj kolega Miroljub Dimitrijević, skretničar na stanici, začuo je opisane zvuke u blizini reke Lepenice. Tajanstveni ‘izvođač’ ponoćnih arija polako se kretao ka staničnoj zgradi. Psi su lajali ‘zemlju da prokopaju’. Istovremeno, čuvari su primetili kako pršti kamenje ispod zaustavljenih vagona, ali nisu uspeli da opaze ko ih, tako žestoko, baca! Miroljub se uplašio i pobegao u kancelariju”, seća se Rajko Spasojević.

Ljudi u Jovanovcu, Cvetojevcu, Milatovcu, Botunju i okolnim selima, nadugačko i naširoko su raspravljali o neobičnim pojavama. Vremešni meštani i danas smatraju da se pokojnik povampirio i, dok se njegov leš još uvek nalazio u kragujevačkoj kapeli, duh je došao da se na neobičan način “javi” i poslednji put oprosti sa komšijama, rođacima i prijateljima. Zanimljivo je da je identična pojava zabeležena tačno u ponoć uoči četrdesetodnevnog pomena ovom pokojniku. Nekolicina mladih Jovanovčana osporavali su ove događaje i kao jedinu mogućnost dopuštali da su neobične zvuke proizvodile sove kojih na ovom mestu ima još uvek mnogo. Kao potvrdu za svoje tvrdnje naveli su da se, baš zbog toga što u noćnim satima proizvode neobične piskave zvuke, slične kuknjavi žena za pokojnicima, ove noćne ptice u narodu nazivaju – kukuvijama!

RATOBORNI ORAO

Još nisu utihnule priče o neobičnim noćnim pticama u Jovanovcu, a dogodila se slična pojava i u selu Nikšić, u opštini Batočina, samo nekoliko kilometara daleko od Jovanovca.

Penzionisani kragujevački frizer Milija Marković, čije su spretne ruke godinama ulepšavale potpisnika ovih redova, odlučio je da penzionerske dane tokom letnjih meseci provodi u svojoj vikendici u Nikšiću. Tamo je gajio živinu i sve je bilo dobro dok se na njegov živinarnik nije okomio ogromni orao. Iz dana u dan Milijino jato se smanjivalo jer su pilići završavali u kandžama grabljivice. Kada se jednog dana orao ponovo ustremio na njegov posed, Milija je utrčao u kuću, zgrabio lovačku pušku i sakrio se iza kaveza sa živinom da grabljivici pripremi neprijatno iznenađenje. Kada se orao pojavio, usledio je pucanj i pogođena ptica se stropoštala na zemlju.

“E, to ti je za sve piliće koje si mi odneo”, uzviknuo je Milija.

Smatrajući da je ptica mrtva i još likujući zbog preciznog pogotka, Milija je požurio da uzme i pokaže komšijama neobični ulov. Ali, i njega je čekalo neprijatno iznenađenje. Tek što je pružio ruku da uzme pticu, ona je “oživela”, skočila i ustremila se na lovca. Oštar kljun i kandže zarile su se u meso tako da je morao da zatraži medicinsku pomoć. I pored toga što je bio iznenađen neobičnom reinkarnacijom grabljivice i što je zadobio povrede po telu, Milija je uspeo da dotuče ratobornu pticu i spasi živinarnik.

SOVA “LABORANT”

Najezda sova u kragujevačkom naselju Stanovo podseća na događaj od pre nekoliko godina kada su se ove noćne grabljivice pojavile u samom centru Kragujevca. Za razliku od onih u Jovanovcu, ptice koje su se pojavile u prostorijama Higijenskog zavoda, nekadašnjoj zgradi Ureda, bile su manje agresivne ali su pričinile štetu u laboratoriji.

“Jednog jutra sam se nemalo iznenadila kada sam zatekla ogromne sove usred laboratorije. Jedna od njih bila je tako krupna da u prvom trenutku nisam znala o čemu se radi. Koliko sam se uplašila od velikih grabljivica, toliko sam se zabrinula za skupocene posude sa hemikalijama i aparate koje su noćne ptice mogle vrlo lako uništiti i pričiniti ogromnu štetu. Nekako sam ipak uspela da ih isteram kroz prozor i spasim inventar”, ispričala nam je Miljana Stojanović, farmaceut u Higijenskom zavodu u Kragujevcu.

Pričama o neobičnim događajima, sa pticama kao glavnim akterima, u kragujevačkom kraju nikad kraja. Ostaje nam samo da se nadamo da će se i ova poslednja invazija sova na Kragujevac okončati bez težih posledica.

  • Piše: Golub Lazarević

Komentarišite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena uz komentar.

Prikazujemo ekskluzivne fotografije koje je snimila NASA i koje pokazuju mesto na kome se nalazi baza vanzemaljaca!

Svemirci izgradili vojnu bazu na Mesecu i planiraju invaziju na Zemlju do kraja 2019. godine!

Inteligentna bića sa drugih planeta obrazovala su koloniju na Mesecu, obavljaju vojne pripreme i nameravaju da izvrše invaziju na Zemlju do kraja 2019. godine! Fotografije koje je napravila NASA preko svog satelita u toku tajne misije na Mesec dokazuju ono…

Ispovest Radomana Mlađenovića, vojnog pilota, književnika, publiciste, pesnika i parapsihologa iz Niša, koga je Vojska Jugoslavije penzionisala u četrdesetoj godini života zbog – bliskog susreta sa “vanzemaljcem”!

Vojni pilot iz Niša penzionisan zbog bliskog susreta sa vanzemaljcem!

Radoman Mlađenović rođen je na Vidovdan 1963. u selu Krstac, opština Sjenica. Po završetku gimnazije postaje diploma Vojno Vazduhoplovne Akademije, završava za pilota 1985. u Zadru. Četiri godine kasnije diplomira žurnalistiku u Zagrebu. Studirao je psihologiju četiri godine, ali zbog…

GOLUBAČKA KLISURA: SELO DOBRU OPSEDAJU VUKODLACI

Vukodlak iz Rumunije preplivava Dunav i dolazi u Srbiju

Malo selo Dobra odnedavno je zadesila velika nesreća. Meštani ovog seoceta koje se nalazi u Golubačkoj klisuri, na samo nekoliko kilometara od Đerdapskog jezera podno planine Šomrde, žive pretežno od stočarstva, mahom gajenja ovaca. Od letos su njihova stada počela…

Inline
Inline