Loading...
Naslovna  >  Neobični ljudi i događaji  >  Svetski medicinski fenomen – 35 godina na nogama i bez sna!!!

Hasim Jahović iz Novog Pazara već tri i po decenije nije spavao!

Na nogama više od 12.000 noći:Svetski medicinski fenomen – 35 godina na nogama i bez sna!!!

Neobična sudbina šezdesetogodišnjeg Hasima Jahovića iz Belih Voda, sela kod Novog Pazara, koji 35 godina uopšte ne spava, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Više od 12.000 noći ovaj nesrećni čovek probdeo je na nogama, a to ovako objašnjava:

Užasno se osećam dok ležim u krevetu, usred noći budan, pokušavajući da prevarim samog sebe i utonem u san, dok svi oko mene spavaju i zato mi je lakše da hodam, jer mi vreme tako brže prođe”, jada se Hasim.

Otkako se vratio iz Zagreba, gde je bio na odsluženju vojnog roka, više nikada nije zaspao. Hasim tvrdi da je zaboravio kako je to kad se spava i uopšte ne oseća potrebu za snom.

Od njegovih najbližih saznali smo da mu je nesanica problem još od povratka iz vojske. Naime, Hasim Jahović je 1983. godine otpušten iz vojske kao invalid. U Zagrebu, gde je bio na odsluženju vojnog roka, pao je sa zgrade visoke 13 metara. Dugo je bio u komi, ali lekari su uspeli da se izbore za njegov život. Međutim, posledice pada bile su trajne. Još tada su mu lekari nagovestili da bi mogao imati problema sa nesanicom. Medutim, postoje indicije da je Hasim još kao dečak “zaradio” povredu u jednoj, naizgled bezazlenoj tuči sa vršnjacima kada je dobio udarac čvrstim predmetom u glavu.

Hasim Jahović svakoga dana prepešači 50 kilometara odlazeći u Novi Pazar po hranu za svoju mnogobrojnu decu

BOGAT ČOVEK – IMA DEVETORO DECE

“Nije samo problem što ne mogu da zaspim. Još teže mi je kada me glava zaboli. Da bi sedativi i pilule protiv bolova delovali, moram da legnem, a tad me obuzima nervoza jer znam da ne mogu zaspati. Ovolike godine ja sam navikao da ne spavam i više ne osećam potrebu za snom. Probao sam da pešačim dugo, čak i desetine kilometara da bih se umorio, ali mi ni to ne pomaže da zaspim”, kaže Hasim Jahović.

Inače, Hasim je pronašao smisao života u svojoj porodici koja je prilično brojna. Naime, Hasim i njegova supruga Zumreta imaju devetoro dece, i zbog toga on sebe smatra bogatim čovekom.

“Najstarija Sanija se udala i ima svoj dom i svoju decu. Mujo, Hanka, Fadil, Zahit, Bajramka, Ramiza, Sait i Besim žive sa nama. Niko od njih nije išao u školu, a jedini razlog što ih nisam školovao je što nisam imao para za to. Moja deca su sva dobra i što je najvažnije – zdrava, a ko zna šta će im život doneti. Valjda će bolje živeti od mene. Meni je najvažnije da ih prehranim”, kaže Hasim i s ponosom gleda u svoju decu.

Ipak, kada smo pokušali da ih slikamo – razbežali su se. Hasim nam je rekao da Je to zbog “ove sprave” – fotografskog aparata, jer to nikada nisu videli i ne znaju šta je pa su se uplašili.

ŽIVE OD 150 DINARA SOCIJALNE POMOĆI

Hasim i njegova supruga Zumreta odgajili su svoje potomstvo u trošnoj kućici sa dve sobice na podu od zemlje i skromnim ležajevima koje su im “poklonili”, kako sami kažu, dobri ljudi. Međutim, Hasim se ne žali na uslove jer se navikao na takav život, a najvažnije mu je da porodica ima šta da jede, jer od socijalne pomoći – 150 dinara mesečno – teško da može da opstane. Zato se Hasim, zajedno sa svojom brojnom porodicom, hrani u “Merhametovoj kuhinji” u Novom Pazaru.

HASIM JAHOVIĆ: “Voleo bih da napravim kuću za moju porodicu. Trenutno nam je najpreče da kupimo kravu da deca uvek imaju mleka.”

Svakoga dana prevali po 50 kilometara od svoje kuće u Belim Vodama do grada da bi dobio po četiri hleba i dva kilograma kuvane hrane. Za njegovu muku znaju skoro svi Novopazarci pa kad ga sretnu negde na ulici, pruže mu neki dinar, a vozači autobusa mu ne naplaćuju karte.

Na pitanje o čemu razmišljaju on i članovi njegove porodice i šta bi najviše želeli da im se desi u budućnosti, Hasim bez dileme odgovara:

“Voleo bih da napravim kuću za moju porodicu. Ja sam živeo ovako kako sam živeo, ali da mogu, njima bih stvorio bolje. Trenutno nam je najpreče da kupimo kravu da deca uvek imaju mleka”, kaže Hasim.

Evo zima ide, a Hasimu još jedan problem više – ogrev, pruće i granje treba sakupiti na vreme, jer hladni dani samo što nisu počeli.

Ovih dana sprovodi se i akcija Elektrodistribucije – prinudna naplata struje, a Hasimu je ona potrebnija od svega jer su noći duge kada se ne spava, a bez svetla bilo bi još gore. Možda bi bilo pravo rešenje da se ovom čoveku obezbedi besplatno korišćenje struje kako bi što lakše podneo bolest i muku, koja se zove nesanica.

  • Piše: Lidija Destanović

Komentarišite

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena uz komentar.

PRIČA IZ ZONE SUMRAKA:

Avetinjski skijaši izgubljeni pre 20 godina u strašnoj mećavi, presreću turiste i mole za spas!

Tamni, sivi oblaci su se navlačili nad poznatim turističkim centrom i pretili da upropaste dan skijašima. Spiker lokalnog radija je najavljivao snažnu mećavu, pa su gosti nevoljno gunđali i okupljali se u holu hotela da kartanjem prekrate vreme. Miroslav i…

Dramatična ispovest žene koja je prekasno shvatila da ubija svojom ljubavlju:

Svojom ljubavlju sam ubila dvanaest muškaraca i dve žene!

Valentina Nikolić je fakultetski obrazovana, dobrodržeća šezdesetogodišnja žena koja pleni šarmom i inteligencijom, smirenim načinom govora i gospodskim držanjem. Trenutno živi u Beogradu, a pre nego što se nastanila u glavnom gradu, živela je u Negotinu, Leskovcu, Subotici, Novom Sadu,…

VERUJU DA ĆE IH ANĐELI ODNETI NA NEBO PRE UDARA KOMETE! Marijana Elezović (34), bivša članica sekte “Deca sudnjeg dana”, otkriva strašni plan:

Članovi sekte “Deca sudnjeg dana” planiraju da izvrše kolektivno samoubistvo na Kalemegdanu!

Tog 9. decembra monotoniju zimskog prepodneva u našoj redakciji prekinuo je oštar zvuk telefona. Podigao sam slušalicu očekujući još nekog zainteresovanog za “dan D”, odnosno za ono što će nam se desiti 31. januara kada mrak pokrije “pola Evrope”. “Da…

Inline
Inline